Tykev obecná – cukety, patizony

Tykev obecná (Cucurbita pepo) začala být jako kulturní plodina pěstována v Mexiku již před více než 5000 let. Tykev obecná má keříčkový charakter. Vytváří velkou listovou růžici a z jejího středu narůstají dlouze řapíkaté, dlanitě dělené listy. Rostliny mají velké jednodomé květy žluté barvy a jejich plodem jsou bobule různého tvaru a zabarvení. Stopka plodu je hranatá a tvrdá. Tykev obecná zahrnuje ze známějších typů cukety a patizony, které jsou velmi vhodné pro zpracování v kuchyni a na jejich přípravu existuje množství chutných receptů. K dalším odrůdám tykve obecné patří tykev olejná a tykev špagetová. Její oválné plody mají zvláštní vlastnost, že se po uvaření jejich dužina rozpadne na dlouhá a tenká vlákna podobající se špagetám. Proto je výborná jako přílohová tykev. Plody se vaří vcelku, jen je třeba je před vložením do vařící vody je propíchnout na několika místech vidličkou. Vedle tykví určených ke konzumaci náleží do druhu C. pepo také skupina tzv. okrasných tykví.

Přehled základních variet tykve obecné:

  • Cucurbita pepo, varieta giromontiina – cukety a kabačky;
  • Cucurbita pepo, varieta patissonina – patizony ;
  • Cucurbita pepo, varieta oleifera – tykev (dýně) olejná.

Moderním způsobem využití cuket je sklizeň mladých plodů o velikosti jen kolem 10-15 cm. Plody lze skladovat po dobu několika dnů v chladnu (do 10 °C). Plně vyzrálé plody mají sice trvanlivost značně prodlouženou, ale jsou tužší a zužitkují se obtížněji.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>