Sklizeň a skladování tykví

Při sklizni zachováváme na plodech krátkou stopku, která chrání plod před vstupem infekce. Po sklizni vystavíme vyzrálé plody tzv. zimních dýní (plody tykve velkoplodé – hokkaida, goliáše, muškátové, špagetové dýně, dozrálé patizony a všechny ostatní dýně, které se konzumují v botanické zralosti) zhruba dva týdny na slunci nebo na vzdušném suchém a chráněném místě a necháme jejich slupku ztvrdnout a zatáhnout. Podpoří se tak trvanlivost plodů. Pro vlastní skladování se pak vyzrálé tykve přemístí na suché místo s teplotami 8 až 13°C. Pokud takové podmínky nemáte, pak si dýně nechte v teplém bytě (nebo aspoň na chodbě, v předsíni, kde není 20°C) raději než ve vlhkém sklepě! Za ideálních podmínek vydrží dýně dle druhu až rok. (např. hokkaido cca 6 měsíců, špagetová dýně vegetable spaghetti i přes rok, lakota do 8 měsíců, patizony i rok, ale jsou pak velmi tvrdé).

Dýně určené pro uložení je třeba zkontrolovat a vyřadit všechny nahnilé, poškozené a s nezaschlou stopkou. V průběhu skladování kontrolujte zda dýně neměkne, zda jí drží stopka (zvednutím nebo potaháním) a zda nemění barvu nějak divně. Změna barvy je u některých dýní přirozený jev, ale měla by být pozvolná a stejnoměrná.

Sklizeň malých plodů cuket a patizonů, kterou provádíme ještě před jejich dozráním a v krátkém intervalu vyžaduje jejich rychlé zužitkování. Plody lze skladovat po dobu několika dnů v chladnu (do 10 °C). Plně vyzrálé plody mají sice trvanlivost značně prodlouženou, ale jsou tužší a zužitkují se obtížněji.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>